KUIDAS TEHA ÕIGET ŠAŠLÕKKI: „Kui liha peal ei ole rasva, siis ei ole tal ka maitset,“ ütleb grusiinist kokk

Kersti Eero, 4. juuli 2020

Mind üllatas, et ka Eestis tehakse nii palju šašlõkki,“ mäletab Mamukel Gorelashvili aega, kui ta siia õppima tuli. 11 viimast aastat on ta Gruusia toitu tutvustades ka ise siinmail usinalt šašlõkki küpsetanud. Järgnevalt jagab grusiinist kokk oma maitsva ja mahlase šašlõki saladusi ka Õhtulehe lugejatega. 

„Eestlastel on selline stereotüüp, et grusiin sööb ainult lambaliha,“ naerab Tavern Tbilisi peakokk Mamukel Gorelashvili. Tegelikult tehakse Gruusias hoopis sagedamini šašlõkki sealihast. „Kui on liha, varras ja süsi, tuleb ka šašlõkk. Olgu see siis lamba-, veise-, sea- või kanalihast.“ Lammas läheb vardasse pigem pühade puhul, sest lamba tapmine on terve rituaal. Lambast ehk sagedaminigi küpsetatakse veiseliha. Ka koka enda esimene valik pole lammas. „Aga restoranis tellitakse enim lammast ja kana,“ tõdeb juba 11 aastat Tallinna vanalinnas Gruusia toitu pakkunud Mamukel. „Kana söövad lapsed ja kaalujälgijad,“ naerab ta.  

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?