TOMATIHOIDISED PAREMAKS: kuumutamine tõstab tomati tervislikkust

Kersti Eero, 8. august 2020

„Retseptides on alati silmas peetud jämedat soola, sest peenike puhastatud lauasool sisaldab paakumisvastaseid aineid ja hoidis kipub riknema. Ning lusikas on alati triiki täis, kui pole just täpsustatud, et võtta tuleb kuhjaga,“ ütleb Mari Leover Kõrveküla naisseltsist Miina. Teda tasub uskuda – on ju Olustvere hoidistemessil nii mõnigi peapreemia juba aastaid selle naistele kuulunud. 

Maril on kombeks kurgid-tomatid ise kasvatada, rääkimata rohelisest kraamist ja sibulatest-küüslaukudest. Välja on kujunenud ka omad kindlad sordid, mida ta armastab purki panna. „Pärandsortidest meeldib mulle „Härjasüda“. Ka leivale lõigates jääb see hästi suur punakasroosa lihatomat mõnusalt paks ja sisu ei jookse kohe laiali. Kollastest meeldib „Hurma“. Seegi on lihatomat ja hurma kujuga, aga mitte nii oranž kui hurma. „Sidrun“ on küll vesisem, aga see-eest säilib hästi, kasvõi jõuluni välja. „Sidrunil“ on ka hästi toredad kobarad: mitte ei ripu, vaid on suured ja laiad nagu vihmavari,“ ütleb Mari. Ka tomat ise on sidruni kujuga.  

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?