ÄREV KOHTUMINE: Euroopa Ülemkogul tauniti potentsiaalset tippkohtumist Putiniga ja pihtide vahele võeti Ungari peaminister

Aare Kartau, 26. juuni 2021

Ööl vastu reedet lõppes Euroopa Ülemkogu viimase aja üks lõhestavam kohtumine. Ehkki Prantsusmaa ja Saksamaa soovisid üllatuslikult korraldada tulevikus tippkohtumist Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, ei leidnud plaan teiste ELi juhtide seas erilist toetust ja see heideti (vähemalt ajutiselt) kõrvale. Riigikogu väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni arvates oli Berliini ja Pariisi otsus rutakas ja sellega üritati liitlaste huvidest üle sõita. Samal kohtumisel tekkis ka äge arutelu hiljuti Ungari parlamendis heakskiidu saanud seksuaalharidusega seotud seadusemuudatuse üle, mis on tekitanud Euroopas palju poleemikat. Ungari peaminister Viktor Orban end teiste ELi juhtide krõbedast kriitikast siiski kõigutada ei lasknud – isegi siis, kui Hollandi peaminister soovitas Ungaril Euroopa Liidust lausa lahkuda.

Brüsselis toimunud Euroopa Ülemkogu kohtumise järel teatasid Euroopa Liidu juhid ühisavalduses, et uurivad võimalusi Venemaaga peetavaks dialoogiks, ent tippkohtumise reaalset toimumist ei mainitud. Teatavasti ei esitanud Saksamaa kantsler Angela Merkel ega Prantsusmaa president Emmanuel Macron põhjalikku ja kuigi sirgjoonelist selgitust, miks üldse sooviti Venemaa ja Vladimir Putini suhtes äkitselt soojemat lähenemist. Pole võimatu, et ootamatu käigu ajendiks võis olla eelmisel nädalal Šveitsis toimunud kohtumine Putini ja USA presidendi Joe Bideni vahel. Teatavasti pole Euroopa Liit pidanud Vene riigipeaga tippkohtumist alates 2014. aastast – pärast Krimmi annekteerimist.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?