TABELID | PALGAD LUUBI ALL: kui palju teenid sina, võrreldes ameti- ja sookaaslastega? Kus on palgalõhe kaldu hoopis naiste poole?

Priit Pärnapuu, 15. detsember 2021

Kui suur on sinu palk, võrreldes ameti- ja sookaaslastega? Sooline palgalõhe tuleb teravalt esile: 186 ametirühmas on meeste keskmine palk vähemalt 10% kõrgem naiste omast. Millistel haruharvadel aladel on palgalõhe aga hoopis naiste kasuks? Vaata järele täpsetest tabelitest.

Järgnevates graafikutes leiduvate palgaandmete võrdlemiseks iseenda töötasuga tuleks järele vaadata oma täpne ametikood. Eesti maksu- ja tolliamet (EMTA) kasutab rahvusvahelist ametite klassifikaatorit. See koosneb viiest tasemest: kümme pearühma jagunevad 43 allpearühmaks, 130 allrühmaks, 436 ametirühmaks ja 3107 ametiks. Kuidas tööandja on su ametikohta liigitanud, saab järele vaadata EMTA e-keskkonnast: „Registrid ja päringud“ – „Minu töötamised“ – ja siis tuleks otsida üles ametinimetus, mille ees on kaheksakohaline number ehk ameti kood. Koodi esimene number tähistab pearühma, kaks esimest allpearühma, kolm esimest allrühma, neli esimest ametirühma ja kogu numbrijada ametit.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?