VARASTELE POLE MISKI PÜHA: Eesti kirikutest on riisutud hindamatuid aardeid! Kas on lootust, et need veel kunagi koju jõuavad?

Marvel Riik, 22. oktoober 2022

Pikanäpumeestele on aastakümnete viisi meelispaigaks olnud pühakojad – just nendest hoonetest on pihta pandud hulk hindamatuid kultuurimälestisi, mida pole tänaseni leitud. Kui ei saabu erilist õnne või läbimurret, jäävadki need võõrastes kätes kadunuks. Vargus- ja leiulood on aga niivõrd värvikad, et saaks inspiratsiooni kasvõi krimiseriaaliks.

Üks hinnalisemaid vargusi toimus 1983. aasta septembris Keilas Miikaeli kirikus, kus koguduse käsutuses oli Peterburi kullasepa Carl Magnus Stahle meisterdatud kirikuhõbeda komplekt. Varastatud komplekti kuuluvad 1844. aastal valmistatud hõbedane ja seest kullatud kõhukas kaaneta oblaaditoos, suure rohke eklektilise dekooriga hõbedane karikas ja pealt kullatud hõbedane nöörvöödiga ääristatud ja pitsilise jalamiga leivik. Lisaks eelpool mainitule, võeti veel kaasa kaks hinnalist hõbedast tukukotti, millel mõlemal peal annetusttekstid ja aasta.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?