„Iga komistamine võib lõppeda luumurruga!“ Rasket haigust põdev noor kunstnik ravib end loominguga

Inkari Lindve, 26. september 2023

„Tahan eraldada ennast oma haigusest,“ kinnitab noor fotograaf Andra Rahe. Kunstiüliõpilase esimesel näitusel paljastab ta end seest ja väljast, näidates harvikhaiguse elu oma kehas.

Näitusel näeb röntgenpilte, millele on digitöötlusega lisatud ohakataimede kujutisi. Just selle taime torkivus meenutab Pallase kõrgemas kunstikoolis õppivale Andra Rahele (26) igapäevast valu ja ka tema enda välimust. Pole ohakas ju peenralill, vaid ikka umbrohi. Raske luustiku- ja ainevahetushäirega sündinud kunstniku piltidel sümboliseerib ohakas teravat valu, mida sagedased luumurrud ning -mõrad endaga kaasa toovad.

Kõige rohkem tahaks Kablist pärit Andra saada fotokunstnikuks, kuid haigus tõmbab täiega pidurit. Häädemeeste keskkooli lõpetanud naine mäletab noorusest luumurde ja kiirabisõite. Ka olukordi, kus opereerivat arsti tuli oodata tunde, sest tema haigusega igaüks ei julgenud appi tulla. „Põhiliselt elasin oma toas koos kassiga. Kui kutsuti üritusele kogu klass, siis ikka kutsuti mind ka. Ja ekskursioonil võisin käia, aga pigem ainult koos emaga. Iga komistamine ja kukkumine võis ja võib lõppeda luumurruga,“ selgitab noor kunstnik.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?