TEATRIARVUSTUS | Karm argipäev ja lõputu koduigatsus ... Draamateatri etendus juhutööliste elust Soomes poeb naha vahele

Jaanus Kulli, 21. september 2023

„Varumehed“ on sündinud kahe teatri, Soome rahvusteatri ja Eesti Draamateatri koostöös ning Soomes jõudis see publiku ette juba kevadel.

Mis on esimene mõte „Varumeeste“ Eesti esietenduselt lahkudes? Et sedavõrd olulisi ja sotsiaalseid probleeme kaasav nähtus nagu Eesti meeste Soome (ehitus)tööle minek istub tänagi meie kollektiivses teadvuses, aga tal pole justkui enam sedavõrd teravat ühiskondlikku kõlapinda. Oma osa Soome töörände fookuse ähmastumisel on kindlasti selleski, et pendelränne pole enam sedavõrd intensiivne ja teravalt pildil (oma osa oli siin koroona-aastatel) ning elukvaliteedi võrdsustumisel Soome lahe lõuna- ja põhjakaldal. Mis tähendab, et rohkem on hakatud koju tagasi pöörduma ja mitte alati ei minda enam tõotatud maale õnne otsima.

Seega „Varumehed“ võinuks jõuda meie lavalaudadele juba märksa varem. Vähemalt kümmekond aastat varem, samas eeldades, et Soome publik on tänulikum vaataja, kuna probleemistik pole talle ehk sedavõrd kodus.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?