„NÜÜD POLE MEIL ENAM MIDAGI!“ Plahvatused ja potentsiaalne tagakius sunnivad tuhandeid armeenlasi Mägi-Karabahhist lahkuma

Aare Kartau, 28. september 2023

Mägi-Karabahhist Armeenia suunas viivad teed on põgenikke täis. Suurem osa neist on veendunud, et ei naase enam kunagi koju, kuna aserite võimu all on see võimatu. Olukorda ei muuda paremaks ka kurjakuulutavad intsidendid – näiteks plahvatas esmaspäeva hilisõhtul kohalik kütusehoidla, mistõttu hukkus vähemalt 20 inimest ja sajad said vigastada.

Möödunud nädala teisipäeval korraldas Aserbaidžaan äkkrünnaku Mägi-Karabahhis asuvale armeenlaste territooriumile. Kuna muidu Armeenia selja taga seisnud Venemaa huvid on praegu mujal, olid aserid edukad ning kohalikud armeenlased pidid alistuma. Kuigi aserid on lubanud austada piirkonnas elavate etniliste armeenlaste õigusi ning peatada kümme kuud kestnud blokaadi, ei usu paljud kohalikud pikaaegse vaenlase ilusat juttu. Pigem on nad otsustanud oma kodud maha jätta ja Mägi-Karabahhist lõplikult lahkuda, kuna kardavad etnilist tagakiusamist.

Plahvatus kütusehoidlas

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?