Porto Franco protsess: Hillar Teder, Mihhail Korb ja Keskerakond jäid kohtus õigeks. Riigiprokurör Pern lubab otsuse vaidlustada

Toimetas Elis Kusma, 19. oktoober 2023

2021. aastal puhkenud Porto Franco skandaali tõttu lagunes Jüri Ratase valitsus. Täna mõistis Harju maakohus Eesti Keskerakonna, Mihhail Korbi ja Hillar Tederi OÜ Porto Franco servituuditehingus mõjuvõimuga kauplemises õigeks.

Süüdistuse järgi lubasid MTÜ Eesti Keskerakond ja Mihhail Korb ärimees Hillar Tederile kasutada Keskerakonna mõjuvõimu Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti üle selleks, et OÜ Porto Franco saaks Tallinna linnavalitsuselt avaliku huvi seisukohast põhjendamatu ja ebavõrdse eelise. Vastutasuks lubanud Teder süüdistuse kohaselt toetada Keskerakonda kuni miljoni euro suuruse annetusega. Ühel istungil rääkis riigiprokurör Taavi Pern, et Tallinna linnavalitsus ei järginud Porto Francole servituuditasu määramisel tavapärast praktikat ja hinnakujundamise põhimõtteid. Eelneva tulemusena vähendati Porto Francolt nõutud servituuditasu 776 580 eurolt 301 000 eurole. Hillar Teder annetas samal ajal erakonnale 120 000 eurot, mida Keskerakond vastavalt värskele kohtuotsusele tagastama ei pea.

Kohus leidis, et isikute süü ei ole tõendatud. Selleks, et isikud süüdi mõista, on nõutav tuvastamine, et annetus on vastuteene Mihhail Kõlvarti mõjutamise eest, arvas maakohus. On tõendatud, et leidsid aset kohtumised ja vestlused, kus räägiti servituudi teemal ning otsustati paluda linnapea abi. Kohus on seisukohal, et annetuse pakkumise sidumine Mihhail Korbi lubadusega mõjutada linnapead, ei ole millegagi tõendatud ja kahe teema vaheline ajavahe oli pikk. Neid vestlusi ei saa selgelt omavahel siduda. Ebaõiguskokkuleppe sõlmimine on kohtu silmis oletus ja sellekohased tõendid puuduvad. Ebaõiguskokkulepet ei saanud kohtu hinnangul tuletada ka kaudselt.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?