KAS PEAKSIME KARTMA? Oleg Samorodni: mõned arvavad, et sõda on kindel asi. Teised isegi plaanivad osta kullakange juhuks, kui vaja põgeneda

Oleg Samorodni, publitsist, 27. detsember 2023

Me kuuleme sageli inimeste muret Venemaa Ukraina-vastase sõja perspektiivide pärast. Kas sõda on tulemas Eestisse? Kuidas mitte esitada endale sellist küsimust, kui isegi Toomas Hendrik Ilves leiab, et Venemaa ründab meid järgmisena, kui Ukraina peaks olema sunnitud leppima pealesurutud „rahuga“ ning USA presidendiks saab taas Donald Trump? Mõned arvavad, et sõda Eestis on kindel asi. Teised isegi plaanivad osta kullakange juhuks, kui nad riigist põgenevad, kui Venemaa Eestit ründab. Keegi ei usu mind, kui kirjutan, et muretsemiseks pole põhjust. Aga paanikaks pole kindlasti põhjust.

Kõigepealt tuleb tõdeda, et Venemaa praeguse diktatuurirežiimi strateegiline eesmärk on „nõukogude liidu“ või „vene impeeriumi“, kuidas kellelgi meeldib, taastamine 1991. aasta piirides. Veelgi enam, Venemaa püüab taas muuta Ida-Euroopa riike oma marionettideks, nagu see oli enne NSV Liidu lagunemist. Vahendid nende eesmärkide saavutamiseks on sõjad, nii hübriid- kui ka „tavalised“ agressiivsed verised sõjad, mis on Venemaale nii omased. Sõda on tänapäeva Venemaa eksisteerimise viis.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?