Esimene mittebinaarne Eurovisioni võitja Nemo: hullumeelne, et minu lugu rääkiv laul on nii paljusid puudutanud ja inspireerinud!

Katharina Toomemets, 14. mai 2024

„Ma olen esimene mittebinaarne Eurovisioni lauluvõistluse võitja. Tunnen, et on palju inimesi, kes tahavad olla nemad ise. Armastus, aktsepteerimine ja empaatia on vajalikud. Olen õnnega koos, sest inimesed toetasid mind, kui kapist välja tulin,“ rääkis tänavune Eurovisioni võitja Nemo pressikonverentsil.

Mittebinaarne tähendab seda, et inimene ei identifitseeri end mehe ega naisena. Ta võib end indentifitseerida mehe ja naisena korraga, jääda kuhugi kahe vahele või hoopis neist raamidest välja. Finaali alguse liputseremoonial marssis Nemo lavale, käes lipp, mis sümboliseerib mittebinaarsust. Pressikonverentsil sõnas laulja, et tegi seda salaja, sest EBU tegelikult seda ei lubanud. „Võib-olla peaks EBU oma vaateid samamoodi parandama, nagu nad mu karika ära parandasid (Nemo lõhkus laval võidujoovastuses oma klaasist võidukarika – toim.). Eurovision peaks olema koht, kus kõik saavad olla ja tunda end iseendana.“

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?