JUHTKIRI | Isikliku riigi ootel

Ohtuleht.ee, 30. juuli 2024

Terviseministri (SDE) Riina Sikkuti Õhtulehele antud intervjuu on hariv lugemine, kuidas libiseda empaatiliselt lobisedes rasketest punktidest üle nii, et kibedal rohul võiks tekkida magusam järelmaitse.

Igasuguseid teateid rahasäästmisest on alati hea pareerida vanade ja väetitega. Et jah, üldises majanduslikus kitsikuses pole õiglane jätta toetused kärpimata, aga… Kui isegi on, siis lastetoetusi ja pensione puutuda ei tohi, sest Euroopa plaanis oleme me selles vallas ministri sõnul „põhjakiht“ ja kärpimine oleks keerukas, ebapopulaarne ning tekiks oht kellelegi haiget teha. Niisiis – jätkame endistviisi ja imestame taas kurva näoga, kuidas olukord nii halb on. Et ikkagi peaks kärpima ja koomale tõmbama kõike muud.

Inimlikult on ju arusaadav, keegi ei tahaks eakatelt ja lastelt raha vähemaks võtta – tegemist on valdkonnaga, kus inimeste vaesusrisk on väga kõrge. Kuid peresid on väga erineva sissetulekuga. Hakkab veidi viltu vedama, kui minister leiab, et sissetulekupõhine lähenemine on liiga keeruline ja vihjab intervjuus Õhtulehele väga õrnalt läbi lillede, et pihta võib saata hoopis inimeste privaatsus, sest taoline isiklik lähenemine vajaks märksa enam tundlikke isikuandmeid.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?