ÜLEHÜPPAMISE MEISTRIVÕISTLUSED | Mart Soidro: sotsid on asunud vene poliitikuid labasel moel ära ostma

Mart Soidro, literaat, 30. august 2024

Jalgpallisõbrad teavad, et üleminekuaken ehk transfeeriaken, mille jooksul võivad jalgpalliklubid registreerida uusi mängijaid, avaneb kaks korda aastas: juulis-augustis ning jaanuaris. Eesti poliitikas õnneks või õnnetuseks sellised reeglid ei kehti: iga poliitik saab mõne minuti jooksul ennast ühest parteist välja registreerida ja kohe teise erakonnaga liituda. Selleks ei ole FIFA (rahvusvahelise jalgpalliliidu) luba vaja.

Eesti poliitikas avanes suur üleminekuaken eelmise aasta 10. septembril, mil Mihhail Kõlvart valiti vastu paljude ennustusi Keskerakonna esimeheks, kogudes 543 delegaadi toetuse Tanel Kiige 489 hääle vastu. Kui mul on ikka õigesti meeles, siis esimene mainimisväärne poliitik, kes kesikute ukse pauguga kinni lõi ja siis kohe Isamaasse astus, oli Haapsalu raudtee edendaja Jaanus Karilaid. See toimus 16. septembril. „Jaanus, ma tänan sind koos oldud aja eest Keskerakonnas. Soovin sulle Isamaa erakonnas uusi poliitilisi õnnestumisi. Mine tea, millal jälle saame poliitikas koostööd teha,“ kirjutas Jüri Ratas samal päeval sotsiaalmeedias .

Ja ennäe imet! Tollase riigikogu teise aseesimehe unistus täitus juba nelja kuu pärast, kui Savisaare kunagised lähimad võitluskaaslased olidki Isamaa erakonna täieõiguslikud liikmed! Selle vahega, et isamaalane Ratas tegi parteis peadpööritavat karjääri ja pääses suure varuga Euroopa Parlamenti. Karilaid konutab aga kurvalt Toompea lossi aknaaluses reas ja temast pole viimasel ajal kuulda kippu ega kõppu. Koos kuueteistkümne saatusekaaslasega, kes parlamendi selle koosseisu ajal on parteid vahetanud või sealt välja visatud.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?