Maffiapealik libiseb käest: üliohtlikuks hinnatud allilmaliider pääseb ikkagi vabadusse

Risto Berendson, 13. september 2024

Kaitsepolitseil, kriminaalpolitseil ja prokuratuuril on suur mure. See, mille korraldas kolm kuud tagasi Viru vangla nooruke ametnik, võis avada Pandora laeka – tulevikus saaks enne tähtaega vabadusse lasta riigi kõige ohtlikumateks tituleeritud kurjategijad prokuratuuri ja uurijate vastuargumentidest hoolimata.

„Ma ei saa aru, miks nii läks,“ ütleb riigiprokurör Vahur Verte. Ta on viimased kuu aega võimelnud palehigis, hoidmaks ära sündmust, mis on kohe-kohe juhtumas. Nimelt kiitsid kohtud heaks Kemerovo kuritegeliku grupeeringu juhi Vjatšeslav Gulevitši ehk Slava Kemerovski karistuse enne tähtaega lõpetamise. Ja Gulevitši seitse aastat tagasi vahele võtnud prokuratuuril ning kriminaalpolitseil pole selle vaidlustamiseks vähimatki sõnaõigust. Niisugune on nüüdseks juba kahe kohtuastme kindel seisukoht.

Viru vangla eriti ohtlike kinnipeetavate osakonnas ehk „supermaksis“ karistust kandev Gulevitš pole tavaline kriminaal. Ka vangla enda ohuhinnangu kohaselt on ta üks ohtlikumaid kinnipeetavaid meie vanglasüsteemis üldse. Seepärast oli riigikohus alles mais otsustanud, et ehkki Gulevitšil on juriidiliselt õigus taotleda enda enne tähtaega vabastamist, ei saa seda mingil juhul lubada.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?