JUHTKIRI | Lasteaia algatus: üle jääv toit võtke koju kaasa!
Meie esivanemad pidasid toitu nii pühaks, et kui toidupaluke maha kukkus, tuli see viivitamatult üles tõsta ja palale suud anda. Nad oleksid väga ehmunud, kui saaksid teada, et kaasajal lendab korralik toit suisa prügikasti ja niimood läheb raisku igal aastal ühe inimese kohta keskmiselt 25 kilo toitu. Aastaga tekib Eestis 167 000 tonni toidujäätmeid.
Toiduraiskamine kurnab lisaks rahakotile ka keskkonda, seetõttu on kõik toimivad toidukulu kärpivad algatused väga teretulnud. Algus on juba tehtud toidukappidega, kuhu saab panna üle jäävat kraami. Toidupoed müüvad üha varmaalt säilivustähtajale liginevaid tooteid soodsamalt, kuigi see süsteem võiks olla rohkem nähtav. Üha rohkem seletatakse, et toidu säilivusterminid on soovituslikud: kui ikka keelele, ninale ja silmale tundub, et asi on söödav, siis küllap nii ka on.
Tartu Ristikheina lastetaia algatus – hakata lastest üle jäänud rooga külmkappi paigutama, et vanemad saaksid selle koju kaasa võtta – on vägagi järgimist väärt. Õhtulehe loost selgub ühtlasi, miks kaasajal lasteasutustes nii palju toitu alles jääb: kui varem olid neil omad kokad, kes rõhusid taaskasutusele, siis nüüd on menüüd ette määratud (või tuleb toit üldse suurköögist) ja jäägid pole justkui kellegi mure. Seda kiiduväärsem on üle jääva korraliku toidu pakkumine neile, eks selle eest juba maksnud on – lastevanematele.