Suures koguses alkoholi tarbimine suurendab ajuinfarkti riski 60% võrra
Toimetas Silja Paavle, 18. jaanuar 2017
Vähene ja mõõdukas alkoholi tarbimine vähendas mõnevõrra ajuinfarkti haigestumise riski, kuid suures koguses tarbimine suurendas ajuinfarkti haigestumise riski 60% võrra, leidsid Rootsi teadlased.
Mitmed uuringud on näidatud, et vähesel hulgal alkoholi tarbimine (standarddoos: 40 ml kanget alkoholi või 140 ml veini või 0,33 l õlut päevas) suurendab vere HDL-kolesterooli sisaldust, parandab organismi insuliinitundlikkust ning vähendab vere fibrinogeeni- ning põletikumarkerite sisaldust, vahendab meditsiiniportaal Med24. Samas on andmeid, et alkoholi tarbimine suurendab doosist sõltuvalt arteriaalse hüpertensiooni kujunemise riski.