Kas jogurti söömine võib tekitada vähki?

Piret Parik, 13. veebruar 2016

Soome vähiteadlane Mikko Salaspuro teatas hiljuti, et jogurtid sisaldavad jääkainet atseetaldehüüdi, mis võib tekitada vähki. Kuna tänapäeval söövad inimesed palju jogurtit, on teadlane tõsiselt mures. Kui hull on olukord tegelikult?

Atseetaldehüüdi peetakse maailmas kõige levinumaks vähitekitajaks. Helsingi ülikooli teadlase Mikko Salaspuro andmetel põhjustab atseetaldehüüd eelkõige suu ja seedeelundkonna vähki, vahendab portaal mtv.fi. "Atseetaldehüüd on paljude elusorganismide, sealhulgas inimese ainevahetuses tekkiv ühend, mis muudetakse edasi äädikhappeks ehk atsetaadiks. Paljud valminud puuviljad, marjad, taimed ja loom­organismid sisaldavad väikeses koguses atseetaldehüüdi, mis annab neile iseloomuliku lõhna. Atseetaldehüüdi tekib kääritamisel ja hapendamisel, kuid kõige suuremas koguses satub seda organismi alkoholi regulaarsel manustamisel," räägib Tallinna tehnikaülikooli toiduainete instituudi piimateadlane Tiiu-Maie Laht.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?