ELU OLGU MAGUS | Miks tuleks aastas ära süüa vähemalt viis kilo mett

Kersti Eero, 12. september 2020

Korduvalt on kõlanud arvamus, et sügisesel meel on rohkem raviomadusi, see-eest suve algul korjatud mesi maitseb paremini. Üldiselt loetakse maitseomadustelt paremaks heledat läbipaistvat mett – selline on näiteks pärnaõiemesi ja pärnaõie-ristikumesi. „Inimesed tajuvad maitseid erinevalt ja seepärast ei saa ka öelda, et kevadine mesi on parem. Või vastupidi. Pärnaõiemett igal aastal polegi, suuremas koguses võib seda saada kord kümne aasta jooksul,“ ütleb tubli kümme aastat Läänemaal mesilastega toimetanud Andres Tamla. 

Ka mee tervislikkuse mõõtmisega oleks ta pigem ettevaatlik. „Mõned inimesed usuvad, et kanarbikumesi on imeline asi ja ainult seda peabki sööma, samas mitmed analüüsid on näidanud, et sügiseses mees on bioaktiivseid aineid ainult pisut rohkem kui kevadises mees. Ja kui kanarbiku- või tatramees ongi mikroelemente pisut rohkem, siis kas ta seepärast ka ravib paremini?“ usub Andres, et mesi on mesi. 

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?