ÕL ARHIIV | MÜSTILINE TOIDUAJALUGU: David Vseviov näitab, kui kaugele ulatuvad borši juured

Kersti Eero, 6. märts 2021

„Müstilise Venemaa“ kuulajatel, kellel Vene kööki puudutavaid saateid kuulates suu vett jooksma on hakanud, on nüüd hea võimalus pott tulele panna. Armastatud ajaloolane räägib, kuidas borši keeta ja kuidas paljude eestimaalaste lemmiksupp meile on jõudnud.   

„Väga raske on öelda, kes esimese borši valmis keetis. Aga termin borš tuli esimest korda supi kohta käibele võib-olla Peetri-eelsel ajal, kuskil 17. sajandil,“ ütleb David Vseviov ja lisab, et supi nimi tuleb taime nimest borštšak.„Selline suurte lehtedega taim, võib lõunapiirkondades kasvada peaaegu inimese pikkuseks.“ Talle on jäänud mulje, et borši algses variandis kasutati lehti, sest Peetri-eelsetes raamatutes soovitati inimestel seda taime kevadeti toiduks kasutada.  

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?