REPORTAAŽ JA GALERII HELSINGIST | Peadpööritav pralle! Mitu päeva kestnud volbriläbu täitis Helsingi tänavad prügi ja pummeldavate noortega

Merilin Lutsar, 2. mai 2022

Tänavad täis prügi. Pikalt looklevad järjekorrad Helsingi kuumemate patuurgaste uste taga. Umbjoobes peolõvid. Just selline vaatepilt avanes möödunud ööl neile, kes Helsingi kesklinnas toimunud vappu ehk volbriöö pidustustest osa said. Soomlaste traditsioonilisest pidupäevast olen varem kuulnud mitmesuguseid õudusjutte. Etteruttavalt võib öelda, et õhtu edenedes said mitmedki õudukad reaalsuseks.

Kell hakkab lööma viit, kui ülerahvastatud trammid viivad värviliste kombinesoonidega üliõpilasi kampade viisi keskväljakule. Iga-aastane vappu on Soome pealinna inimestest kihevile löönud. Kindlasti mängib rolli ka asjaolu, et koroonakriisi tõttu pole soomlased saanud kaks aastat seda pidustust pidada. Üliõpilased, lapsed, keskealised, pensionärid – kõik on leidnud tee täna Helsingi turuplatsile, kuid mitte ainult. Lisaks toimuvad suured üritused ka teistes paikades, põhiliselt tudengilinnades, nagu Turu ja Tampere. Pidustustega tähistatakse nii volbriööd kui ka suve algust – aga oleme ausad, soomlastel pole küll joomiseks teab mis erilist tähtpäeva vaja.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?