70 KILO KERGEM! Laulja Elina Martinson maovähendusoperatsioonist: sain aru, et psüühikahäire puhul pole dieetidega midagi pihta hakata

Helen Reinhold, 4. oktoober 2023

Laulja Elina Martinson (28) läbis kahe aasta eest maovähendusoperatsiooni ja naudib nüüd elu enam kui 70 kilo kergemana. „Kaalu proovisin ma omal käel langetada aastaid. On täiesti okei tunnistada, et vajan abi. See pole ju sugugi halb, kui teed midagi, et end aidata,“ ei mõista särav naine kaalukirurgiaga seotud stereotüüpseid arvamusi.

Laulja ja lauluõpetaja Elina Martinson on alati olnud särav ning kaunis, seda kaalul näitavast numbrist hoolimata. Suure osa oma elust on naine olnud kimpus aga ülesöömishäire ja sellest tuleneva ülekaalulisusega. „Olin 12aastane, kui hakkasin ülekaaluga võitlema. Alles kümme aastat hiljem sain teada, mis on ülesöömishäire. See on psüühikahäire, mille puhul ei aita lihtsalt kalorite lugemine ja trennis käimine,“ räägib Elina.

Aastaid proovis ta omal käel kaalu alandada, seda nii erinevaid karme dieete pidades kui kaloreid lugedes. Seda aga tulutult. „Oli väga palju enesele valetamist. Panin küll kaloreid kirja, ent õhtul tuli söömasööst, pärast mida valetasin endale, et ma pole midagi söönud. Ehkki tegelikult ju sõin! Ma ei pannud neid kaloreid kirja, läksin eluga edasi ja mõtlesin, miks ma küll kaalust alla ei võta,“ kirjeldab ta ülesöömishäirega kaasnevaid mustreid.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?