SIRJE POTISEPP | Liigume sinnapoole, et varsti ei saa Eesti inimesed endale kodumaist toitu enam lubada

Sirje Potisepp, toiduliidu juht, 4. oktoober 2023

Viimasest Kantar Emori ja Toiduliidu ühisest uuringust selgus, et kodumaiste toidukaupade eelistus Eesti tarbijate seas on langenud viimase kümne aasta madalaimale tasemele. Aina suuremaks valiku kriteeriumiks kerkib sooduspakkumine ja odavam hind. Riigi plaanitavate otseste ja kaudsete maksutõusude taustal tekib ärev tunne – kas Eesti tarbija saab üldsegi lubada endale kodumaist toitu?

Kantar Emori ostukäitumise seire 2022 näitas, et kodumaiseid toiduaineid eelistab hoiakuliselt ligi kolmveerand ehk 73 protsenti Eesti elanikest. See on viimase kümne aasta madalaim tulemus – aasta tagasi oli eelistus 78 protsendi juures ning aastal 2004, aga ka veel aastal 2017 – 90 protsendi juures. Vähenemas on ka kodumaisuse eelistamise kindlus – väitega, et sisseostude tegemisel eelistatakse kodumaiseid toiduaineid, oli täiesti nõus vaid 16 protsenti elanikest, aasta varem oli neid 21 protsenti.

Märgatav eelistuse muutus on aset leidnud vanemate ja keskealiste inimeste seas. Alla 35aastaste hulgas langes kodumaise toidukauba eelistamine üsna oluliselt juba 2021. aastal ja nüüd jõudsid neile järgi ka tarbijate tuumik, keskealised ja vanemad inimesed.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?