JUHTKIRI | Nursipalu Kaval-Antsud: mida tegi vald rahaga, mis oli mõeldud Nursipalu rahva kahjude ja kannatuste leevendamiseks?

Ohtuleht.ee, 4. oktoober 2023

Paistab, et kära Nursipalu harjutusvälja ümber on meie ellu tulnud selleks, et jääda. Ehkki sõjavägi tegutses sealmail juba nõukogude ajal, puhkes suurem lärm koos harjutusvälja laiendamise plaanidega. Valitsuse kommunikatsioon selles valdkonnas osutus nii halvaks, et levima hakkasid kõige pöörasemad kuulujutud: nüüd pommitatakse kõik segi, kusjuures nii põhjalikult, et isegi põhjavesi saab rikutud. Elanikud aetakse kodudest välja nagu pärast Molotov – Ribbentropi lepingu jõustumist baaside rajamise käigus. Ja nii edasi.

Järgmine kord kerkis Nursipalu püünele üsna suve lõpus, kui seal toimus esimene võõrandamistehing. Riik näitas selle käigus üles lausa uskumatut heldust ja maksis eluhoonega kinnistu eest ligi pool miljonit eurot ehk turuväärtusest pea viis korda rohkem. Vallalegi maksti korralik „valuraha”, mille abiga saaksid vallaametnikud Nursipalu kandi rahva kahjusid ja kannatusi leevendada. Aga mida selle rahaga tegelikult tehti? Selle kohta saab üsna üksikasjalikult lugeda tänasest Õhtulehest.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?