APPI, LAPS TAHAB ABIELLUDA! „Kui noored tunnevad, et nad soovivad koos küpseda ja areneda, siis on see nende valik.“

Kaire Kenk, 30. september 2023

Mida peaks lapsevanem ette võtma, kui tema äsja ülikooli sisse saanud noor tuleb ühel päeval koju ja teatab, sära silmis, et abiellub juba järgmisel kuul? Kas ta tuleks koduaresti panna või välismaale õppima saata? Või noortele armunutele hoopis õnne soovida?

Vanemate mure on arusaadav, sest uuringud kinnitavad: noorelt abiellumine suurendab lahutuse riski. Neil, kes on abielludes alla 25 aasta vanad, on risk lahutuseks palju suurem kui neil, kes ootavad ametliku liidu loomisega vanemaks saamiseni. Lisaks suurendab lahutamise riski paari suur vanusevahe, eriti juhul, kui naine on mehest palju vanem. Asjaolu, et mees on naisest oluliselt vanem, huvitaval kombel lahutuste mõjuv põhjus ei ole.

Pereterapeut Aet Lass mõistab lapsevanemate muret. „Vanarahva tarkusest tean, et tark ei torma. Teine vanarahva tarkus sõnab, et kiirelt kokku ja kiirelt lahku,“ mõtiskleb ta. „Samas, kooselu kogemusi omandatakse ju igas eas ja armastuse ning hoolimisega arenev koostöö viib elukaaslasi edasi uutele tasemetele. Teineteise tundmaõppimise tee on pikk,“ lisab Lass. Ning soovitab noortel abiellujatel tõsiselt järele mõelda, kas oma pruuti või peigmeest on ikka piisavalt tundma õpitud. „Millised lapsepõlves kogetud väärtushinnangud toob teie kaaslane teie koosellu? Noore inimese lapsepõlvetraumad on ohumärgiks igasuguses suhtluses.“

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?