VÕIDUJOOKS KUULE TÄIES HOOS: hiinlased ja ameeriklased juhivad, venelased äparduvad

Juhan Mellik, 30. september 2023

Alguses jõudsid kohale ameeriklased, seejärel venelased sirbi ja vasaraga ehitud lipu all. Rohkem kui pool sajandit hiljem lisandusid neile veel hiinlased ning seejärel indialased. Venelased üritasid uuesti – uue lipu all –, kuid ei õnnestunud. Meie koduplaneedi kaaslane Kuu on taas muutunud vahendiks, mille abil suuriigid oma vägevust üritavad tõestada.

Jutt on mõistagi tehiskaaslastest, sest pärast aastat 1972 pole ühegi inimese jalg veel uuesti Kuu peale astunud ning see au kuulub endiselt ainuisikuliselt ameeriklastele. Sellegipoolest pidid idanaabri kosmoseinsenerid tundma häbi, kui 16. augustil orbiidile jõudnud ja seejärel maanduma pidanud Luna-25 väljus kontrolli alt ning põrutas vastu Kuu pinda.

„See oli võib-olla minu jaoks viimane lootus näha meie kosmoseprogrammi taaselustamist,“ ohkas Moskovski Komsomoletsile veteranist astronoom ja füüsik, 90aastane Mihhail Marov. Venemaa kosmoseagentuur Roskosmos raporteeris, et „aparaat liikus etteaimamatule orbiidile ning lakkas kokkupõrke tagajärjel Kuu pinnasega eksisteerimast.“. Raketiga Sojuz 2.1 taevalaotusse startinud Luna-25 oli esimene Moskva Kuu-missioon pärast Luna-24, mis startis aastal 1976, kui Kremlis oli võimul Leonid Brežnev.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?