MART SOIDRO | Uskumatu! Kas katuserahad tõesti kaovad ja kuluhüvitised vähenevad?

Mart Soidro, literaat, 6. oktoober 2023

Riigikogu 27. septembri istungil andis peaminister Kaja Kallas üle 2024. aasta 563-leheküljelise riigieelarve seaduse eelnõu. Riigieelarve tulude kogumaht on 16,8 ja kulude kogumaht 17,7 miljardit eurot. Võrreldes selle aasta eelarvega on tulude maht kasvanud 1,2 ja kulud 0,8 miljardit eurot. Lihtsureliku jaoks on see eelnõu ja seletuskiri hoomamatu, kuigi leidub ühe sõrmede peal neidki, kes suudavad selle paksu raamatu läbi lugeda. Üldmulje on, et midagi head meid ees ei oota – eelnõu on segane, kriise süvendav ja visioonitu. Siiski: sealt puuduvad senisel kujul kaks kulurida, mis seoses riigikogu tööga on aastaid riigialamate seas kirgi kütnud. Ja katuserahasid ei tule.

Rahandusminister Mart Võrklaev kinnitas ka nädal tagasi valitsuse pressikonverentsil, et järgmise aasta riigieelarvesse ei tule regionaalseid investeeringuid ehk niinimetatud katuserahasid. Uskumatu, et minu silmad suutsid selle aja ära oodata!

Meeldetuletuseks: katuseraha tekkis veerandsada aastat tagasi, kui võimul oli 42 häälega peaminister Mart Siimanni vähemusvalitsus (1997-1999). Kui riigikogus läks vaja suuremat toetust, tuli koalitsioonil olla paindlik (loe: anda natuke raha), et opositsioon ei kobiseks ja tunneks ennast samuti tegijatena. Parim võimalus selleks oligi katuseraha, kuna valitsus tahtis, et nende kroon-krooni haaval vaevaga tasakaalu aetud eelarvet opositsioon ümber teha ei tahaks. Mõelda vaid, riigieelarve oli siis tasakaalus!

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?