Nobeli majanduspreemia pälvis soolist palgalõhet uuriv ajaloolane

Aare Kartau, Greete Kõrvits, 10. oktoober 2023

Esmaspäeval tegi Rootsi keskpank teatavaks tänavuse Nobeli majanduspreemia laureaadi. Selleks osutus USA majandusajaloolane Claudia Goldin, keda tunnustati soolise palgalõhe ja naiste tööturu uurimise puhul.

Nobeli majandusauhinna pälvinud Goldin on Harvardi ülikooli professor, tööjõu- ja majandusajaloo spetsialist, kes on uurinud viimase 200 aasta andmeid USA tööturu kohta. Ameeriklanna uurimistöö näitas, kuidas ja miks on sooline palgalõhe aja jooksul muutunud.

„Tänavune majandusteaduste laureaat Claudia Goldin andis esimese põhjaliku ülevaate naiste sissetulekust ja tööturul osalemisest mitme sajandi jooksul. Tema uurimus paljastab nii muutuste põhjused kui ka siiani säilinud soolise palgalõhe peamised allikad,“ teatas Nobeli komitee. Peamiseks teguriks, miks palgalõhe tekib, olevat esimese lapse sünd. 1980ndatel hakkas palgalõhe USAs järsult vähenema – nimelt olid rasestumisvastased vahendid kättesaadavad ning muutunud olid ka vaated naise rollile ühiskonnas. Viimased paarkümmend aastat pole aga palgalõhe nihkunud, kirjutab NPR, seda hoolimata sellest, et naised lõpetavad ülikooli rohkem. Goldin pakub lahenduste seas välja rohkem riiklikku rahastust, seda laste eest hoolitsemiseks. USAs pole ju mingit vanemapuhkust, see sõltub tööandja heldusest ning enamasti saab lapse sünnitanud naine alates tema sünni päevast vabaks vaid kuus nädalat. Samuti leiab Goldin, et vähem võiks olla selliseid töökohti, mida ta nimetab „ahneteks ametiteks“. Ta peab nende all silmas ameteid, kus makstakse pikkade tööpäevade ning ametliku tööaja väliselt tehtava töö eest suurt raha.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?