JUHTKIRI | Sõda Iisraelis – kink Putinile?

Ohtuleht.ee, 10. oktoober 2023

Palestiina äärmusrühmituse Hamas rünnak Iisraelis pühkis Ukraina sõja maailma avalikkuse vaateväljast sama ootamatult nagu paraplaanidega üle piiri lennanud terroristid või Iron Dome’i läbistanud tuhanded raketid. Küünikud on pidanud seda Ukraina sõja algusest saadik parimaks sünnipäevakingiks laupäeval 71. hällipäeva tähistanud Venemaa presidendile Vladimir Putinile.

Selle rünnaku ootamatus lööb pahviks ja tekitab ohtralt vandenõuteooriaid. Iisrael on maailmas vist üks tugevamini valvatud riike koos oma kurikuulsa, (seni) väga efektiivseks peetud eriteenistusega Mossad. Lisaks ründas Hamas veel väga valusalt valitud tähtpäeval, mil möödus 50 aastat Yom Kippuri sõjast ehk Iisraelile üllatusrünnaku korraldanud Araabia naabrite tagasilöömisest.

Toona ei saanud Moskva poolt kaude relvastatud araablased sõjaliselt võimsa Iisraeliga, keda toetas USA, hakkama. Nüüdki on äärmuslaste relvatarnete taga Iraan, kes teeb relvastuse osas tihedat koostööd Venemaaga. Aga kui esitada vana hea küsimus – kellele praegune uus sõda maailmas kõige kasulikum on –, siis kipub pilk vägisi Kremli müüride poole. Analüütikud siiski osutavad – tegelikult pole asjade selline käik isegi neile pikemas vaates kasulik.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?