LÕPP VANEMATE VÕIMUVÕITLUSELE | Jagatud vanemluse eeldus säästaks niigi ühtse pere kaotuse leinas elavaid lapsi

Elo Madissoon, Lapsele Vanemad MTÜ esimees, 4 lapse ema, 9. november 2023

Lahkumineku järgselt jõuavad osad lapsevanemad kohtu ette, sest ei suudeta omavahel kokku leppida lapse edasises kasvatamises. Kaastakse lastekaitse töötajad, tunnistajad, advokaadid ja kohtunikud. Leiab aset aastatepikkune võimuvõitlus ja teineteise materdamine. See võitlus mõjutab otseselt nii lapse kui mõlema vanema heaolu ja ka kohtus lõpuks „võitjaks“ tunnistatud osapool on kaotanud palju. Miks jõuavad nii paljud lapsevanemad sellise konfliktini? Kuidas saaks riiklikud süsteemid toetada lapse jaoks kõige olulisemat – toetavat emotsionaalset suhet mõlema vanemaga?

Kõik minule teadaolevad hea kvaliteediga kaasaegsed uurimistööd mis antud teemat uurivad, on jõudnud samale järeldusele: jagatud vanemlus ei ole lapsele kahjulik, vaid pigem omab kaitsvat mõju ühe vanema puudumisest tekitatud kahju eest.

Uurimistööd näitavad, kuidas jagatud vanemluses elavatel lastel on parem enesehinnang, vähem psühhosomaatilisi sümptomeid ja väiksem riskikäitumine kui sama vanadel lastel, kellel pole teist vanemat.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?