Poiste depressioon võib väljenduda agressiivsusena

ÕL, 4. november 2023

Tänavu USAs avalduses uurimuse andmeil tunneb üle poolte keskkoolitüdrukutest kurbust või lootusetust – sõnad, mis võivad aimu anda depressioonist. Poistest teatas samadest tunnetest ligi kolmandik, kuid tegelikult võib nendelgi depressioon sama levinud olla – see väljendub lihtsalt teistmoodi.

Uudist vahendav Science News märgib, et sotsiaalmeedia paistab tüdrukutel rohkem stressi tekitavat kui poistel. Samuti langevad nad sagedamini seksuaalvägivalla ohvriks ning tunnevad muret naiste õiguste suhtes vaenuliku sisepoliitika pärast. Kuid poistegi seas võib depressioon olla tegelikult levinum – see väljendub poistel ja meestel pigem väljapoole.

Masendust tundes ei pruugi nad nutta, vaid rõhutud olek võib väljenduda ärrituvusena ning vihapursetena, riskikäitumisena või lausa vägivallatsemisena, kirjutab Science News. Küsitlustes kasutatavad väljendid, nagu „kurbus“ ja „lootusetus“, ei hõlma seda tüüpiliselt mehelikku käitumist. Samuti võivad maskuliinsuse normid, mis võrdsustavad kurbuse nõrkusega, takistada meessoo esindajatel isegi anonüümses küsitluses neid emotsioone tunnistamast.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?