TÕNIS ERILAID | Kuidas Berliini professor tutvustas eestlastele armatsemist ja homoseksulismi

Tõnis Erilaid, 11. november 2023

Tärkas 1929. aasta kevad ning Euroopa, vast isegi kogu maailma tuntuim seksuoloog ja armatsemisasjatundja, esindusliku täishabemega Magnus Hirschfeld, hüüdnimega „Einstein seksivallas“ otsustas minna pikale loengureisile. Siin kirjutasid ajalehed: „Eesti ootab haruldast külalist Saksamaalt, dr. Hirschfeldi, kes tahab esineda loengutega seksuaalküsimuste üle. Muuhulgas näitab tema, et homoseksualism pole midagi lubamatut.“

Sel 1929. aastal oli Berliini seksuaalteaduste instituudi juhil Magnus Hirschfeldil valmimas järjekordne telliskivipaksune saja selgitava pilditahvliga varustet raamat „Armuvahendid. Suguliste ergutusvahendite küsimus“. Berliini teatud ringkonnis tunti teda Tante Magnesiana. Homobaaride alalise külastajana teadis ta hästi, millest kirjutab. Kuid tema toonased kaaslased kinnitasid, et teadlane ise – hoolimata hüüdnimest Tante – kunagi naiseks ei rõivastunud.

Tema instituudi uksel seisis gooti kirjas „Amori et dolori sacrum – pühale armastusele ja kannatusele“. Loosung sobis hästi ka samas majas ruumid saanud seksimuuseumile.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?