Lembit Saarsalu: kehast käis jutt läbi, kui meie sekstett esines Ameerika Hääle tunniajalises džässisaates. Aastal 1981!

Jaanus Kulli, 16. detsember 2023

„Mina muusikuna kuulsin esimest korda sõna „gruuv“ vist aastal 1986, kui käisin Helsingis Gruuvi-nimelises džässiklubis,“ meenutab saksofonikuningaks ja Eesti džässi visiitkaardiks nimetatud Lembit Saarsalu, kes saab peagi laval taasesitada lugusid, mida omal ajal sai mängitud ja raadios salvestatud.

„Tegelikult on selle sõna taga väga palju tähendusi ja muu hulgas tähendab ta vagu. Miks mitte siis seda vagu, mille džäss muusikamaailmasse sisse on vedanud, ent see tähendab ka tunnetust, mis saab alguse rütmist, mille järel tuleb juba meloodia ja harmoonia,“ arutleb vanameister Saarsalu. „Ühed gruuvivad, teised mitte, ehk ühtedel on feeling (tunne, tunnetus – eesti k) sees, teised niisama laval vaikselt nohistavad. No vot, meie küll laval nohistada ei kavatse. Meie gruuvime laval ikka täiega!“ lubab Saarsalu, kui jutuks tuleb „Eesti gruuv 1970–1980ndad“ – kontserdisari, kus praeguste tippmuusikute Rita Ray ja Robert ning Ivo Linna kõrval esitavad 1970. ja 1980. aastatel nii laval kui ka Eesti raadios kõlanud funk'i, souli ja džässmuusikat nii Saarsalu ise kui ka helilooja-pianist Tõnu Naissoo.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?