OLEG SAMORODNI: Euroopa Liidu ja NATO ühtsust saab kõige paremini kahjustada seestpoolt „kasulike idiootide” abiga. Mõnes riigis tulevad nad ka võimule

Oleg Samorodni, publitsist, 1. veebruar 2024

Praegune konfliktne rahvusvaheline olukord on tingitud senise rahvusvahelise julgeolekusüsteemi kokkuvarisemisest. Täpsemalt, seda süsteemi on hävitatud sihikindlalt. Kõige järjekindlam hävitaja on olnud totalitaarne Venemaa, vähemal määral ka kommunistlik Hiina ja teised diktaatorliku režiimiga väiksemad riigid. Peaaegu kõigi rahvusvaheliste organisatsioonide tegevus, mis loodi pärast teist maailmasõda eesmärgiga hoida maailmapoliitika stabiilsust, on halvatud.

Kõige veenvam näide on Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon - Organization for Security and Cooperation in Europe ehk lühendatult OSCE. Neile, kes ei tea või on unustanud, tuletan meelde, et OSCE loodi Euroopa riikide riigipeade ja valitsusjuhtide üleeuroopalise kohtumise tulemusena. See kohtumine toimus 1975. aastal Helsingis. Võeti vastu väga pikk lõppakt. Selles dokumendis oli kolm aluspõhimõtet: esiteks pärast teist maailmasõda Euroopas tekkinud riigipiiride puutumatus, teiseks kõigi vastuoluliste probleemide lahendamine eranditult läbirääkimiste teel ning kolmandaks riikidevaheliste suhete loomine ja arendamine rahvusvahelise õiguse raames.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?