KOOLIJUHID STREIGIST: on mõistetav, et õpetajad väärivad suuremat töötasu, kuid samas peaksime leidma lahendusi nii, et me ei kahjusta lapsi

Eesti Koolijuhtide Ühenduse juhatus, 1. veebruar 2024

Aastaid oleme PISA tulemustele viidates olnud uhked Eesti hariduse üle ning oleme väljendanud seisukohta, et selle taga on meie heade õpetajate hea töö. Pikka aega oleme rääkinud ka sellest, et õpetajaid on kooli aina keerulisem leida, õpetajate keskmine vanus on kõrge ning järelkasv pea olematu. Viimastel riigikogu valimistel lubasid kõik koalitsioonierakonnad õpetajate töötasu tõsta ja selle abil õpetajate puuduse teemat lahendada.

2023. aasta alguses oli väga vajalik pea 24 protsendiline palgatõus, mis tõi õpetaja töötasu alammäära riigi keskmisele palgale lähemale. Käesoleva aasta alguses tõsteti õpetajate töötasu alammäära ning rõõmustame kokkuleppe üle veel pisut miinimumtasu kergitada, kuid teame, et ainult sellega me suuremat probleemi ei lahenda. Arenguseire Keskuse poolt eelmisel aastal tutvustatud raport viitab, et Eestis on üks maailma efektiivsemaid haridussüsteeme, ent see tuleb üha enam meie õpetajate ületöötamise arvelt. Üle alammäära ulatuv töötasu ei tule sageli seaduse poolt ette nähtud 35-tunnise töönädala eest, vaid tänu lisatööle. Ehk teisisõnu me tõesti ei lahenda suuremat probleemi pelgalt töötasu alammäära tõstmisega, vaid tegemist on kompleksse ülesandega, mis täna vajab lahendamist.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?