HAPENDAMINE: šokolaadi asemel võid tuju tõsta ka hapukurgiga
„Köögiviljauputuse ajal annab hapendamine aega neid pikemat aega süüa, muidu kipuvad kurgid soojas juba paari päevaga krimpsu tõmbama,“ ütleb toiduteadlane Rain Kuldjärv. Lisaks võib stress olla seotud sellega, et nälga jäänud kõhubakterid ei suuda toota piisavalt kasulikke ühendeid, mis aitaks meil stressimolekulidega paremini hakkama saada.
„Kui varem uuriti hästi palju kõhubakterite mõju seedetegevusele, siis uuemates uuringutes on vaadatud, kuidas nad meie emotsioone mõjutavad. Kuna bakterid saadavad n-ö signaalmolekule meile teljel soolestik–aju, muutub ka meie tuju paremaks, kui kõhus toimetavad paremad bakterid,“ on Raini sõnul päris üllatav, et tuju nii palju toidust sõltub. Tema fermentatsiooni teadusuuringute poolt paljastav raamat „Fermentatsioonist ausalt ja avameelselt“ tunnistati 2023. aastal ka Eesti parimaks kokaraamatuks.
Nagu šokolaad, tõstab tuju ka hapukurk