TÕNIS ERILAID | Röövliromantika Mulgimaal: legendaarse Lindsi Juku elu ja surm

Tõnis Erilaid, 3. august 2024

„Lintsi Juhan lumeteega suure soo peal sõitis reega,“ kirjutab Jakob Tamm luuletuses. Ei ühtegi sõna sellest, mis mees Juku on, mis ametit peab ja miks see mees ülepea värssidesse raiuti. Polnud vajagi. Mulgimaa ja suur tükk Pärnumaad teadis hästi, kes Lindsi Juhan oli: selle kandi Rummu Jüri või veelgi rohkem rahvale tolleaegsest menuromaanist tuttav romantiline röövlipealik Rinaldo Rinaldini.

Tont teab, kas kohtuaktides ametlikult Viljandi Kantrekülast pärit Johann Lindsiks nimetatud seiklushimulisel mehel romantilisi rummujürilikke tundeid ülepea oli. Pole kuulda, et ta sakstelt röövitut vaeste talupoegadega oleks jaganud. Ja egas saksad ainsad polnud, keda riisumas käis. Juba Lindsi esimene ohver oli eestlane. Ta murdis Vana-Kariste vallavanema Jaan Tamme juurde sisse ööl vastu 11. juunit 1890. aastal ja sai sealt üsna naeruväärse saagi. Kõik kokku 50 rubla.

Tartu vanaproua Julie rääkis 1938. aastal nädalalehele Esmaspäev liigutatult oma elamusist kohtumistel Lindsiga ning sedagi, kuidas too röövliteele sattus ja pealikuks sai. Julie tundis teda juba sel ajal, kui Lindsi oli kirjutaja või kirjutaja abi Õisu mõisas. Ta olevat taluperemehe pojana saanud kaunis hea hariduse, kõnelnud ka vene ja saksa keelt. Õisu mõisnik usaldanud teda ja saatnud tihti Viljandisse asju ajama, paks rahapatakas taskus, kuigi Lindsi oli veel päris nooruke.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?