ANTON ALEKSEJEV: „Kõik tiblad mutta tampida ei ole meil probleem...“

Anton Aleksejev, ERRi ajakirjanik ja sõjakorrespondent, 14. august 2024

Need sõnad või täpsemalt sõna „tiblad“ Untsakate laulust „Vahvus“ sundisid europarlamendi saadikut Jana Toomi pöörduma Kaitseliidu ülema poole palvega asendada „t-sõna“ mingi muuga, sest see olevat solvav vene päritolu kaitseliitlastele ja ajateenijatele. Laul ise on osa Untsakate albumist „24.02“, mis loodi, tsiteerides ansambli liidrit Margus Põldseppa, „et noored saaksid ajateenistuses laulda uusi sõdurilaule“. Jana Toomi sõnul pöördus ta just Kaitseliidu ülema poole sellepärast, et organisatsioon oli albumi eestvedaja.

Esmasel pilgul on lugupeetud Eruparlamendi saadikul õigus. Eesti keele instituudi sõnaveebis sõna „tibla“ vaste on „HALVUSTAV (venelaste kohta)“. Nii see ongi, sest see sõna ongi solvav.

Huvitav on aga, miks laulu teksti autor Aapo Ilves just seda sõna kasutas? Äkki on ta russofoob, kes lihtsalt vihkab pimesi kõiki venelasi, sealhulgas ka siinkirjutajat? Või on ta ikkagi tark autor, kes seda sõna valides reageeris näiteks Ukrainas toimuvale? Margus Põldsepp kaitses oma ETV-le antud intervjuus sõnade autorit, kui temalt küsiti, ega see „t-sõna“ tekita ansamblile probleeme: „Ei, kõik said aru, et nii asi ongi tegelikult.“

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?