PANKROTI ÄÄREL? Kui airBalticus hakatakse lõpuks raha lugema, võib see tähendada suurema osa tegevuste peatamist päevapealt

Kristjan Väli, 16. august 2024

Läti riigi lennufirma airBaltic on kukkunud 88,8 miljoni euro suurusesse kahjumisse. Lennundusspetsialist Toomas Uibo siiski ei usu, et lõunanaabrid laseks oma äri pankrotti.

Nädala keskel teatas airBaltic, et ehkki lennufirma saavutas esimesel poolaastal rekordilise 339 miljoni euro suuruse müügitulu, langes ettevõtte ligi 90 miljoni eurosesse kahjumisse. AirBalticu president ja juhatuse esimees Martin Gauss põhjendas seda lennukimootorite tarneraskustega ja kasvanud amortisatsioonikuludega. „Tulemuse taga olid ka metalli tarneahela probleemid, samuti valuutakursi kõikumised ja ühekordsed kulud, mis olid seotud meie eelmise võlakirja varajase lunastamisega,“ vahendas ta lätlaste lennufirma juhi sõnu kolmapäeval.

Kui Õhtuleht pöördus ettevõtte poole, et kahjumi üksikasjade kohta küsida, siis jäi lennufirma võrdlemisi lakooniliseks. AirBalticu pressiesindaja Augusts Zilberts rõhutab veelgi üle punkte, mida Gauss on varem ajakirjandusele välja toonud. Kuid lätlastel on plaanis lennufirmaga – ja veel käesoleva aasta sees – börsile minna. Mis sellest plaanist saab, arvestades praegust üüratut kahjumit? Zilbertsi sõnul on plaan endiselt jõus ning ettevõte valmistub „aktsiate kavandatud esmaseks avalikuks pakkumiseks, kuid mitte enne 2024. aasta teist poolaastat“.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?