Fakt teadust päevas: mis on korallide pleekumine?

Kristiina Mark, Eesti noorte teaduste akadeemia liige, 18. oktoober 2024

Vastus: merevee soojenedes heidavad korallid oma kudedes elavad sümbiontsed vetikad välja, mille tagajärjel paljastub koralli lubikesta valge värvus.

Korallid on merepõhjas elavad omapärased loomad, kes elavad sümbioosis kindlat tüüpi vetikaga (protistide hulka kuuluvad vaguviburvetikad). Keskkonnatingimuste halvenedes, st vee temperatuuri, valguse või toitainete muutusel heidavad aga korallid need „sõbrad“ oma kudedest välja, kuna vetikas hakkab tootma kudesid kahjustavaid stressimolekule. Kuivõrd vetikas oma pigmentidega annab enamiku koralli värvusest, siis sümbiontide kaotamisel saab nähtavaks koralli oma värvus, milleks on koralli lubikestalise ehituse tõttu enamasti valge.

Fotosünteesist saadavate toitainete allika kadu ei hukka koralle siiski otsekohe ja enamik neist püsib veel mõnda aega elus ka nn pleekinuna. See on seetõttu, et suur osa korallidest suudavad toituda ühtaegu planktonist (nn heterotroofne eluviis) ja teisalt kasutada vetikate toodetud fotosünteesiprodukte (nn autotroofne eluviis). Sümbiontide pikemajalisem kadu põhjustab korallide nälgimise ning nõrgema vastupanuvõime haigustele, mistõttu paljud korallid siiski aja jooksul hukkuvad.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?