LAENUVÕTJA OHKAB KERGEMALT: euribor on vajunud juba 3 protsendi lähedale

Vahur Koorits, 18. oktoober 2024

Euroopa Keskpank otsustas neljapäeval intresse langetada. Eestlastele tähendab see laenuintresside aluseks oleva euribori languse jätkumist.

Mõne aasta eest taevastesse kõrgustesse tõusnud hinnatõus tõi kaasa väga kibeda pilli: nimelt tõstis Euroopa Keskpank kõvasti intresse, mis omakorda kergitas eestlaste kodulaenude aluseks oleva kuue kuu euribori üle nelja protsendi. Kui lisada juurde veel panga marginaal, näiteks kaks protsenti kodulaenu eest, tähendas see kokku pea kuue protsendi suurust aastaintressi kodulaenu maksjale. Võrreldes varasema ajaga, kui euribor oli null ja maksta tuli vaid panga marginaali, oli olukord laenuvõtjale nutmapanev, sest kasvavad intressid tõstsid oluliselt laenude tagasimaksmise kulu.

Kibe arstirohi aga töötas ning hinnatõus euroalal on kenasti langenud. Seetõttu hakkas Euroopa Keskpank oma intresse langetama ning neljapäeval tehti uus langetus. See polnud ootamatu, analüütikud olid seda ette ennustanud ja seetõttu oli ka euribor intressilangetuse ootuses juba langenud. Neljapäeval oli kuue kuu euribor 3,05 protsenti.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?