RIIGIKOGU KULUHÜVITISED | Mart Soidro: mis järgmiseks, kas tõesti nõunikud neile kõigile?

Mart Soidro, literaat, 18. oktoober 2024

Ei midagi uut siin päikese all – riigikogu hakkab eesotsas parlamendi esimehe Lauri Hussariga taas kord arutama kuluhüvitiste temaatikat. Seda tehakse küll tasa ja targu ja pole veel sugugi kindel, et jõutakse ka mingi lahenduseni. Aga nagu aasta tagasi, on teema taas õhus.

„Variant on kuluhüvitisi vähendada. See on tänases olukorras igati põhjendatud. Kui kõik kärbivad, siis tuleb kõikidel oma kulutused üle vaadata, sealhulgas parlamendiliikmetel. Mina näen, et võiksime kuluhüvitisi vähendada,“ leidis 9200 eurot kuus teeniv spiiker, kes esimesel poolaastal ei kulutanud kuluhüvitistest sentigi. Nagu ka Siim Pohlak, kes sai hakkama üksnes riigikogu liikme palgaga.

Samas on inimeste vajadused erinevad. Sendi pealt kulutasid esimesel poolaastal selle hüve ära Annely Akkermann ja Ester Karuse, kelle kulutusi kompenseeriti 1708 euro eest kuus. Aga nende palgad ongi võrreldes Hussariga nirumad: Akkermann teenib rahanduskomisjoni esimehena 7820 ja Karuse lihtliikmena 5980 eurot kuus. Kuigi oleks patt nuriseda, kui mõelda näiteks noorte näitlejate 1600eurosele palgale.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?