OHTLIK RAHU | Oleg Samorodni: Ukraina maade loovutamine õigustaks vallutussõdu kogu maailmas

Oleg Samorodni, publitsist, 9. oktoober 2024

Mõnes mainekas Lääne meediakanalis ilmusid anonüümsetele allikatele viidates taas teated mingisugusest rahumeelsest plaanist lõpetada sõda Ukrainas. Väidetavalt arutavad Lääne liidrid „rahu vastutasuks territooriumi vastu“ võimalust. Täpsemalt tundub selle sisu olevat väidetavalt selline, et Ukraina võetakse NATOsse Ukraina valitsuse kontrolli all olevate territooriumiga ning Venemaa poolt juba okupeeritud Ukraina maad jäävad de facto määramata ajaks Moskva kontrolli alla.

Eeskujuks on võetud sõjajärgne Saksamaa, mis jagunes NATOsse kuulunud Saksamaa Liitvabariigiks ja NSV Liidu kontrolli all olnud Saksa Demokraatlikuks Vabariigiks. On aga täiesti selge, et Ukrainaga seoses pole see absoluutselt realistlik.

Uue liikme NATO-sse vastuvõtmiseks on vaja kõigi NATO liikmesriikide heakskiitu. Tuleb arvestada, et isegi Rootsil läks NATOsse pääsemiseks kaks aastat aega: Türgil ja Ungaril olid mingid pretensioonid Stockholmi vastu. Lihtne on oletada, et Ukraina vastuvõtmine NATOsse tekitab erinevatel põhjustel vastuväiteid veel rohkemate NATO liikmesriikide seas. Sel juhul kestab Ukraina vastuvõtmine NATOsse aastakümneid.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?