„Mis seal ekraani taga toimub?“ Õpilasi hakatakse koolitama digimentoriteks, et nad abistaksid seeniore

Sirje Maasikamäe, 10. oktoober 2024

„Vaata infot kodulehelt. Saada e-kiri”. Mida hakkavad selliste soovitustega peale inimesed, kellel pole üldse digioskusi või isegi seadmeid, millega e-maailmale ligi pääseda. Ja need pole vaid eakad. Nüüd on käivitatud programm, kus hakatakse koolitama digimentoreid. Gümnasistid võivad vabalt hakata seeniore õpetama!

Eestis on digilõhe üsna suur. Need, kellele on arvuti või nutiseade on võõrad, jäävad väga kergesti hätta. Viletsate digiteadmistega on kerge langeda pettuse ohvriks. Ka riik läheb aina enam üle e-teenustele ning isegi kriisiolukordades mõeldakse kõigepealt, kuidas inimesi e-kanalites teavitada. „Aga mida teevad need, kellel puudub igasugune ligipääs internetile või kes lausa kardavad kasutada neid seadmeid?“ küsib Inger Klesment, üks digimentorluse programmi eestvedajatest.

Me oleme harjunud mõtlema, et arvuti või nutiseadmega ei oska eriti midagi teha vaid eakad. Tartu ülikooli ühiskonnateaduste instituudi meediapädevuse spetsialist Klesment ei kasuta hea meelega sõna eakad ega taha esile tuua ka mingeid teisi vanusegruppe, kelle oskused on viletsad. „Selliseid inimesi on igas vanuses.“

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?