„Selle avaldamine võib seada ohtu Eesti julgeoleku.“ Isamaa saadiku arupärimine võinuks paljastada riigisaladuse

Marvel Riik, 10. oktoober 2024

Isamaalasest riigikogu saadik Mart Maastik polnud rahul siseministri vastustega tema arupärimisele. Ta kaebas õiguskantslerile, kes jäi ministriga ühte paati: poliitikule vastamine võiks avalikuks teha riigisaladuse ja seada ohtu Eesti julgeoleku.

Tänavu kevadel esitas rahvasaadik Mart Maastik (Isamaa) sotsist siseministrile Lauri Läänemetsale kirjalikud küsimused, et saada aimu kaitsepolitsei tegemistest teabehangete alal. Teabehange on isiku teadmata ning teatud juhtudel tema eest varjatult isikuandmete kogumine ja töötlemine julgeolekupoliitika kujundamiseks ja riigikaitseks vajaliku teabe kogumiseks. Selliste sammude jaoks on julgeolekuasutustel vaja luba halduskohtult.

Vastavalt riigikogu töö- ja kodukorra seadusele soovis Maastik siseministrilt vastuseid hulgale küsimustele, mis tuli anda kümne tööpäeva jooksul. Näiteks mitu korda on kapo möödunud aastal küsinud kohtult luba tegemaks teabehanketoiminguid, mitu korda on jäetud luba andmata ning kas toiminguid on tehtud ka ilma kohtu loata?

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?