Seisukoht | Säästkem toitu!

Elis Kusma, toimetaja, 5. juuni 2017

Et toitu ei maksa raisata, teab igaüks ka ilma, et supermarketi kõlaritest kostuv naishääl seda meelde tuletama peaks. Sellegipoolest on meil kampaaniad, mis kutsuvad kriitiliselt oma ostunimekiri üle vaatama ja maitsev õhtusöök vaid külmkapis juba olemasolevast kombineerima. Võimalik, et sellel ongi inimeste käitumisele reaalne, säästetud toidu kogustes mõõdetav mõju, kuid hoopis vähem räägitakse siinmail sellest, kuidas vähendada toidu hulka, mis liigub poelettidelt otse prügikasti, tarbija kätte kordagi sattumata.

Seejuures pole Prantsusmaa kombel toitu raiskavate poodide trahvimine ainuvõimalik lahendus. Saab ka lihtsamalt, näitab Taani kogemus, kus toidu raiskamise kahanemist kuni veerandi võrra saavutati vaid ühe lihtsa hinnastamispõhimõttega: üksikostud peavad olema odavamad kui korraga suurema koguse ostmine. Näiteks on poode, kus üksikud banaanid on eraldi kastis sildiga „Võta mind, olen üksik!“ – juures odavam hind banaani kohta kui tervet kobarat ostes.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?