Kaupmeeste Liit | Miks arvatakse, et kaupmees on süüdi toidu kõrges hinnas?

Nele Peil, Eesti Kaupmeeste Liit, 25. august 2017

24.augusti Õhtulehes rehkendas ajakirjanik Vambola Paavo, kui ahne on Eesti toidukaupmees. Esmalt postuleeris Paavo et „kui mujal maailmas on kasum 10-15 protsenti, siis Eestis tasub hakata äri ajama, siis kui juurdehindlus on mitmekordne.“

Esiteks on Eesti jaekaubanduse juurdehindlused ühed Euroopa Liidu madalaimad (umbes 25%), oleme pingereas tagantpoolt seitsmendal kohal. Teiseks on jaekaubanduses üle Euroopa kasumimarginaalid 1-3% vahel, mitte 10-15% nagu ajakirjanik kirjutab. 3% kasumist räägime riikides, kus jaekaupmehel hästi läheb ja konkurents ei ole liiga tihe. Eesti marginaalid toidukaubanduses jäävad pigem 1% kanti, pigem saab rääkida alalhoidlikust majandamisest kui ahnusest või liigkasuteenimisest.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?