Täissuitsuvorstide test: kolmandik uluki- ja linnulihast vorste on liiga rasvased

Kersti Eero, 21. aprill 2018

Vorsti maitse sõltub rohkem vorstimeistrist kui linnust-loomast, kes kesta sisse topiti, tõdes meie 10-liikmeline žürii pärast järjekordset pimetesti rasvaseid näppe majapidamispaberisse pühkides. Pärast pakendeid uurides selguski, et täissuitsuvorstide rasvasisaldus erineb üle viie korra ning kalorus kaks ja pool korda. Maksimaalselt võis üks vorst koguda 100 punkti.   

Sõltumata parasjagu kehtivast riigikorrast on vähemalt viimased pool sajandit suitsuvorst vankumatult eestlase peolaual püsinud. Viimasel veerandikul on kombeks vorstilatt ka piknikukorvi panna. Kuna peagi algavad peredes koolilõpupeod ja kohe-kohe kutsub päike pikniku pidama, otsustasime seekordsel pimetestil proovida uluki- ja linnulihast täissuitsuvorste. Need, kellel pole tuttavat jahimeest, põdra- või metsseavorsti tõenäoliselt sageli ei söö. Suhteliselt lahja linnuliha võtsime menüüsse saabuvale rannahooajale mõeldes. Jahihooajal on põdralihavorstide valik laiem kui meie testi põhjal paistab. „Kuna kasutame ainult värsket liha, siis pole põdravorsti enam millestki teha,“ tõdeb Matsimoka tootmisjuht Bruno Karu. Põdra ajujaht kestab 15. septembrist 15. detsembrini, nii et Lahemaa põdralihavorsti jätkub vaid jõuludeni. Sama tõdeb ka Vorstiwabrik OÜ juhataja Tauno Värk Tahkurannast ja lisab, et sügisel valmistavad nad täissuitsuvorsti ka lambalihast. Karjamõisa OÜ vorstimeistrid usuvad, et vähemalt Pärnumaal peaks lambalihavorsti liikuma juba jaanipäeva paiku.   Üht-teist põnevat leiab kindlasti ka turult ning suurpoodideski on müügil erinevate juustudega ulukilihast täissuitsuvorste.  

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?