KISUB PALAVAKS! Mart Soidro: kuumenemise märke näitavad nii ilm kui ka poliitika

Mart Soidro, literaat, 28. juuni 2024

Loodetavasti möödus suvine pööripäev kõigile tõrgeteta ja viimasedki pidulised on jõudnud kenasti koju. Ka korrakaitsjate jaoks möödusid pühad küllaltki rahulikult, sest kellegi maja ei läinud põlema ega uppunud keegi ka ära. Rusikavõitlust tuli küll ette, kuid sellest ei saa teha põhjapanevaid järeldusi. Ühesõnaga: see aasta oli meeldiv erand, mis kahjuks kinnitab varasemat kurba reeglit.

Kurb mõelda, et päevad hakkavad minema jälle lühemaks ja kaugel see aastavahetuski enam on. Meenub üks poole sajandi tagune jaaniõhtu Kurgjärve spordilaagris, kus üks väike poiss lõkke ääres deklameeris: „Kus on paber, kus on käärid? Varsti tulevad ju näärid!“ Kõik naersid, aga mis seal ikka naerda – aastavahetuseks tuleb ju hakata varakult valmistuma. Nagu tegi seda Ivan Orava kadunud isa, kellel olid kolmekuningapäevaks ehk 6. jaanuariks kõik aastaks planeeritud tööd tehtud.

Võiks arvata, et kuna riigikogu läks 12nädalasele puhkusele ja koalitsioon ootab kannatamatult, millal Kaja Kallas tagasi astub, ei juhtu suurt midagi. Kaugel sellest! President Alar Karis jättis automaksu seaduse välja kuulutamata, kuna see rikub puuetega inimesi puudutavas osas võrdse kohtlemise põhimõtet. Riigikogu sellepärast kokku tulema ei hakka, nagu väitis rahanduskomisjoni esimees Annely Akkermann. Riigikogu aseesimees Toomas Kivimägi siiski arvas, et riigikogu tuleb kutsuda erakorralisele istungile. Keda uskuda? Kui isegi juhtiverakonna liikmed ei suuda kokku leppida, kas suvel Toompeale tulla ja teha üks tööamps, siis millest me räägime?

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?