ENAM EI SUUDA! Arst: nendel inimestel võib kuumastress muuta haigused ägedamaks

Sirje Maasikamäe, 28. juuni 2024

Reedel tuleb Eestis olla valmis nii kuumaks ilmaks, et mõnel pool on ohus isegi senised juuni soojarekordid. „Kahtlemata tekitab temperatuuri tõus teatavat stressi põhjamaa inimese organismile,“ ütleb Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas. Mida ette võtta, et väga kuum ilm ei saaks saatuslikuks?

30–34 kraadi, isegi 35 – sünoptik Kairo Kiitsak kirjutab sotsiaalmeedias, et reedel võib õhutemperatuur tõusta väga kõrgeks. Adlase sõnul Tallinna kiirabi selleks kuidagi eriliselt ei valmistu ja tavapärast töökorraldust pole vaja muuta. Iseasi, kui oleks tulemas suur rahva- või spordiüritus. „Kui pole mingit suursündmust, siis pole linnatingimustes vaja ühe väga kuuma ilma jaoks mingeid erilisi ettevalmistusi teha. Teine asi oleks, kui on ette näha, et kuumaperiood kestab kaua. Praegu selliseid märke pole.“

Kõrgemateks temperatuurideks on kiirabi nii või teisiti juba varem valmistunud: kõigis kiirabiautodes ja ka kiirabi tööruumides on kliimaseadmed. Samuti on igas kiirabis külmik jahedatele ülekandelahustele. Inimesed, kellel on tekkinud eluohtlik temperatuurikõikumine, saavad vastavaid külmalahuseid. Viimasel paaril aastal on kiirabi sedalaadi terviseriketeks rohkem valmistunud kui näiteks 15 aastat tagasi.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?