JUHTKIRI | Kindrali viimane tööpäev

Ohtuleht.ee, 28. juuni 2024

Kaitseväe juhataja Martin Heremi enne tähtaega lahkumise aeg on käes, täna on tema viimane tööpäev. Mida me jääme meenutama tema ametiajast, kui ta on kaitseväe juhataja kabineti ukse enda järel lõplikult kinni tõmmanud?

Esimesena meenuvad Heremiga seoses tema julged ja avameelsed väljaütlemised, mis on suuremat tähelepanu pälvinud just viimase poole aasta jooksul. Ehkki Eestis sõda otseselt pole, on ta käitunud sõjaaja kindralina. Ta on öelnud juba mitu kuud tagasi, et Eesti kaitsekulutused peaksid kahekordistuma ja need tuleks tõsta viiele protsendile sisemajanduse kogutoodangust ehk SKTst. Nagu näha, mõnevõrra prohvetlikult, avalik kära selle ümber, et ainuüksi laskemoona tuleks juurde osta vähemalt 1,6 miljardi euro eest, et meil kallaletungi korral mingigi šanss oleks, puhkes ju üsna hiljuti.

Tähelepanu on Herem oma väljaütlemistega äratanud ka kaugemal kui Eestis. Venemaa meedia (aga ka osa siinsetest kohalikest elanikest) on teda süüdistanud, et ta praalib Eesti kaitsevõimega liigselt ja agressiivselt, ärritades Venemaad rohkem kui vaja. „Ma ei ärple, praali ega õrrita Venemaad,“ vastas ta hurjutajatele aprillis Facebookis. „Minu esinemiste eesmärk ei ole praalida, vaid selgitada Eesti kodanikele meid ähvardavat ohtu ja meie kaitse võimalusi. See on päris kindlasti üks minu ametiülesandeid.“

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?